Hrvatska verzijaEnglish version

Etno festival "Cvetlin"

Etno festival „Cvetlin“ se tradicionalno održava u drugoj polovici srpnja u Cvetlinu koji se nalazi 3 kilometra sjeverno od Trakošćana. Festival ima svoj glavni, natjecateljski dio, koji se poslije nastavlja s pravom ruralnom zabavom pod nazivom „Vužgi bajs!“ na kojem nastupaju pobjednici festivala.
 
Festival je nastao zbog tradicionalno puno glazbenika iz Cvetlina (u Cvetlinu se zovu „muzikunti“). Od prve godine organizaciju vodi u to doba jedina institucija u Cvetlinu – Dobrovoljno vatrogasno društvo. Prvo natjecanje glazbenih sastava u Cvetlinu je održano 1984. godine. U početku su pozornice bile traktorske prikolice, a sve se odvijalo ispred lokalnog vatrogasnog doma.
 
Stanovnici Cvetlina jako drže do tradicije. Zbog toga i sama natjecateljska večer počinje relativno rano, u 17:00 sati, ali tako se počinjalo prvih godina pa se tako mora počinjati i danas. Etno festival tradicionalno se otvara s tzv. cvetlinskom himnom "Lijepo je mjesto Cvetlin". Ulaz na festival je besplatan.
Na festivalu se njeguje tradicionalna narodna glazba Sjeverozapadne Hrvatske koja je tipična za Hrvatsko zagorje, Podravinu i Turopolje s naglaskom na gudačkim instrumentima. Okosnica svih sastava su violine i kontrabas, a kao prateći uglavnom trzalački instrumenti.
 
Ovdje treba naglasiti da se zbog prometne i svake druge izoliranosti tog područja uspjela očuvati tradicionalna glazba koja se u posljednje vrijeme ponovno prepoznaje. Kombinacija kulturne vrijednosti i nevjerojatne ljubavi lokalnog stanovništva prema festivalu nijednog posjetitelja Cvetlina ne može ostaviti ravnodušnim i zbog toga je festival svake godine sve posjećeniji.
 
Za vrijeme Domovinskog rata dvije godine je festival pauzirao. Proteklih nekoliko godina cvetlinski festival postaje sve atraktivniji pa ga često posjeti i oko 5.000 ljudi.

 

 

 
28.04.2017.  u 22  sati
7,5°C

>> Opširnije na www.bednja.hr
 
 
 
© 2010. TZ Trakoscan - Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media