Hrvatska verzijaEnglish version

Dobrodošli u Trakošćan i Općinu Bednja!

Trakošćan je zbog svoje atraktivnosti jedno od najpoznatijih odredišta kontonentalnog turizma u Hrvatskoj. Dvorac, jezero i okolna priroda tvore jednostavno neodoljivu kombinaciju koja kao magnet privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Zadaća ovih internet stranica je dati informaciju o svemu što se može naći i vidjeti u Trakošćanu. Gdje se može jesti i prenoćiti, koje sve sadržaje nudi Trakošćan, ali koje sadržaje nudi i njegova okolica.

Nažalost, posjetitelji Trakošćana najčešće nisu svjesni da Trakošćan pripada jednoj široj sredini koja se zove Bednjanski kraj ili danas Općina Bednja. Bednjanski kraj se prostire na području od otprilike desetak kilometara oko Trakošćana i to je područje nad kojim su u prošlosti dominirali vlasnici Trakošćana.

Vlasnici Trakošćana bili su i praktički vladari cijele okolice gdje su živjeli njihovi podanici. U prirodno siromašnom području, podanici ili kmetovi su bili prisiljeni živjeti na okolnim brdima jer su plodna zemljišta u dolinama bila u vlasništvu plemića. Plemići su bili jako utjecajni u svim sferama života, gradili su crkve i sve javne građevine, ali su imali i patronat nad župom Bednja. Bili su toliko utjecajni da su mogli promijeniti i župnika ukoliko im se postojeći ne bi svidio. Podanici su živjeli skromnim zaselcima koja se i danas mogu vidjeti.

Cijelo je područje stoljećima živjelo u izolaciji, a glavni razlog tome je njegova zatvorenost zbog okolnih gora (Maceljska gora, Strahinjčica, Ivančica i Ravna gora). Gotovo cijelo 20. stoljeće nije uspjelo prodrijeti u izoliranost toga područja. I kako to obično biva, izoliranost je ostavila i loše i dobro. Loše je to što je područje još uvijek siromašno, a dobro je to što se pomoću izoliranosti uspjela očuvati baština – prvenstveno govor, glazba i tradicionalna arhitektura (stare zagorske hiže).

Sjećate li se filma „Titanic“? Negdje u sredini filma je mladi par (glavni likovi) bio na otmjenoj večeri na najvišoj palubi gdje je sve bilo otmjeno i uštogljeno. Nakon večere, par se spustio pet paluba niže među puk, gdje nije bilo otmjenosti ali je bilo izuzetno veselo i srdačno. Slično se može doživjeti u Trakošćanu i Općini Bednja. Nakon raskoši i otmjenosti dvorca čekaju vas zaselci, seljačka gospodarstva i domaća glazba. Gdje i kako? Potražite na ovim stranicama.

Želimo vam ugodni provod u Trakošćanu i Općini Bednja te da u potpunosti osjetite značenje slogana odredišta: Doživi Zagorje!

 
 
06.07.2012.

26. Etnofestival „Cvetlin 2012.“ počinje u subotu, 14. srpnja u 17 sati. Poslije natjecateljskog dijela tradicionalno će se održati zabavni dio pod nazivom „Vužgi bajs!“ na kojem nastupaju pobjednici festivala. Organizator festivala i ove je godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Cvetlin, Pokrovitelji festivala su Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska elektroprivreda Varaždinska županija, Općina Bednja i Turistička zajednica Trakošćan – Općina Bednja. Cilj festivala je očuvanje tradicionalne narodne glazbe koja se svira na ovom području.


Stranica 4 od 30Prva   Prethodna   1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  Slijedeća   Posljednja   

 
28.04.2017.  u 22  sati
7,5°C

>> Opširnije na www.bednja.hr
 
 
© 2010. TZ Trakoscan - Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media